Circulariteit van water belangrijk onderdeel in droogteplan Vlaamse regering

Drinken we straks gezuiverd rioolwater uit de kraan? Aquaplus en De Watergroep bewijzen op de site van Colruyt Group in Halle dat het technisch kan. Het tot drinkwater gezuiverde afvalwater werd zelfs geproefd en goedgekeurd door minister Zuhal Demir.

Het bedrijfsbezoek van minister Demir kreeg heel wat persaandacht.

Bedrijfsafvalwater zuiveren tot drinkwater en hergebruiken in het productieproces? In Halle gebeurt het al een tijdje! Vlevico, het vleesverwerkende bedrijf van Colruyt Group, en de aangrenzende chocoladefabriek Barry Callebaut lozen hun bedrijfsafvalwater in een gezamenlijke industriële waterzuiveringsinstallatie. Zes jaar geleden koos Colruyt ervoor om het gezuiverde afvalwater verder op te waarderen tot drinkwater. In tijden van krimpende grondwatervoorraden is dit een mooie manier om het waternet minder te belasten. Minister Zuhal Demir wou de werking van de installaties in Halle van dichtbij zien om te bekijken hoe dit in de toekomst in meer bedrijven kan.

De zuiveringsinstallatie in Halle wordt sinds 2010 geëxploiteerd door Aquaplus. De drinkwaterproductie is in handen van De Watergroep. Bij het bedrijfsbezoek mocht Wouter De Wilde, accountmanager bij Aquaplus, minister Zuhal Demir en de aanwezige pers een rondleiding geven op de zuiveringsinstallatie. Aquaplus mag trots zijn op de zuiveringsresultaten van de afgelopen jaren. “De kwaliteit van het gezuiverde afvalwater wordt continu op een goed niveau gehouden. Tegelijkertijd wordt er via een resultaatsverbintenis veel nadruk gelegd op het optimaliseren van de operationele kosten”, legt Sabine Schellens, General Manager van Aquaplus, uit. Minister Demir was onder de indruk en liet zich het tot drinkwater gezuiverde afvalwater smaken. Water is haar passie en laat dat nu net ook deze van Aquaplus zijn.

De minister wil in de toekomst meer ruimte voor hergebruik van water. Circulariteit van water zal immers een belangrijk onderdeel worden van het droogteplan. Ze benadrukte dat de Vlaamse regering meer projecten wil stimuleren van bedrijven die water wensen te hergebruiken. Ze wil ook nagaan wat de drempels in de regelgeving zijn die maken dat we dit concept vandaag nog niet breed kunnen uitrollen.

 

Lees meer over deze samenwerking

Minister Zuhal Demir drinkt en keurt goed!
De Vlaamse regering meer projecten wil stimuleren van bedrijven die water wensen te hergebruiken.